A la trobada organitzada per l’equip d’Acollida dimarts 17 de maig, a la sala Andrea de la parròquia Maria Magdalena, hi van assistir unes 20 persones. Vam veure el vídeo i comentar la ponència del teòleg Francesc Torralba “Aprenentatges del món post Covid”.
En la primera part que vàrem passar a trobada, Torralba exposà els aprenentatges que aquesta crisi pot ajudar-nos a fer.
La pandèmia ens ha recordat la nostra Incertesa, Vulnerabilitat i la Complexitat.
I la millor manera d’afrontar aquesta realitat és acceptant-la.
Remarca com a important: les comunitats espirituals, la pregària, els sagraments i la confiança que estem sostinguts per Déu en tot moment, això ens ajuda a continuar caminant amb més serenitat i pau.
Sortir del nostre individualisme, obrir-nos als altres i compartir en comunitat la nostra fe.
Els temes que es van tractar van ser:
– La Interdependència:
Torralba va exposar que vivim en un món interdependent, que és una gran xarxa. Exemples: l’ecologia, les emissions de CO2 d’un país industrialitzat del nord, afecten a tot el món, també a països del sud que no tenen indústria. Les grans desigualtats socials i econòmiques, subratlla que és impossible que hi hagi pau si no hi ha justícia. En el món macro-econòmic, una crisi al sud-est asiàtic acaba afectant l’altra part del món. Tot està connectat.
– La volatilitat:
Comentà que vivim en un món volàtil, que vol dir que tot és molt inestable, canviant. En la crisi s’han volatilitzat, empreses, persones, valors, costums, hàbits, reputacions, en poc temps, hem vist que allò que era sòlid s’ha volatilitzat.
La crisi ens ha ensenyat a adaptar-nos als canvis, cal aprendre molt dels països del sud, alguns països viuen en guerra i altres amb moltes mancances; tot i això, són capaços de viure amb amor i joia la seva situació.
Va acabar fent aquesta reflexió: ens cal aferrar-nos a allò que és etern, i per nosaltres els cristians, això es Déu.
Al final de la trobada es va posar en comú el treball que havíem fet en petits grups, responent dues preguntes sobre el tema.
Vam destacar el següent:
• Es constata que no hi ha austeritat, volem viure com abans. És responsabilitat de la societat transmetre aquest valor.
• El respecte a la natura és responsabilitat de cadascú (canvi climàtic, reciclatge…)
• Obertura de ment, estem molt immersos en la rutina, cal obrir més la ment.
• Cal tenir respecte, i donar confiança i protagonisme a la gent jove.
• La capacitat de resistència de l’ésser humà.
• Pensar en positiu és molt important sempre, també per afrontar les dificultats.
• La Fe ens ajuda molt en moments de dificultat.
• Sensibilitat davant les injustícies d’aquest món. (diferències socials i econòmiques)
• És considera molt rellevant, obrir-nos als altres i compartir el que tenim.
Agraïm l’assistència i bona participació.
Passat el descans estiuenc, organitzarem noves trobades que ens ajudin a obrir-nos a la comunitat i a conèixer-nos millor.
Equip d’Acollida UPA Pilar Magdalena