Amb el títol “L’experiència del jove immigrant: reptes, llums i ombres” dijous, 20 de gener a les 20:00 hores, va tenir lloc la primera de les “Tertúlies per a l’Esperança i en l’Esperança” programades per la UPA Pilar-Magdalena per aquest trimestre. Es va desenvolupar de manera mixta, es a dir, de manera presencial, a la sala Andrea de Sta. Mª Magdalena, y virtual, mitjançant la plataforma Zoom. Hi van participar prop d’una quarantena de persones.
Com a ponents van col·laborar la Mª José Torres, arquitecta colombiana, del grup de joves de la UPA, i que també col·labora amb les projeccions en les eucaristies dels diumenges a l’església del Pilar; la Stella Njike Joba, membre del Cor Jove de la UPA i estudiant de doctorat a la UDL; i l’Elvis Songwa, qui va formar part del Cor Jove de la UPA i actualment estudiant de doctorat a Alemanya.
Després de les presentacions per part del rector de la UPA, Mn. Carles Sanmartín, uns moments de pregària van donar pas a les intervencions dels ponents.
Va ser la Mª José l’encarregada de parlar de les coses positives, llums, que capten els immigrants a l’arribar al seu nou destí, des del punt de vista dels provinents de països llatinoamericans. Dels molts punts que va comentar podríem extraure:
- La facilitat de comunicació al parlar la mateixa llengua que al seu país.
- Les similituds de la familiaritat de les persones i, va ressaltar especialment, l’ajut que representa al principi tenir algun familiar en el país de destí.
- Poder tenir accés a la sanitat si estàs empadronat, encara que no tinguis la documentació actualitzada. La facilitat per poder obtenir el permís de residència i el cost de la vida comparat amb altres països.
- La qualitat de vida i el ritme del dia a dia, molt diferent de l’estrès que vivia a Colòmbia.
- L’ajut per part de l’Església i d’una organització centreamericana per als llatins, especialment queviures.
- La satisfacció de poder participar activament en les activitats de la UPA i la forma en que es va sentir acollida per les persones.
Dels aspectes negatius, ombres, en va parlar la Stella. Va fer referència als estereotips amb els que generalment s’identifica als immigrants d’origen africà:
- Se’ls acostuma a considerar prostitutes o venedors de drogues.
- La gent pensa que la majoria estan en situació irregular, fet que s’ha demostrat que és fals.
- Se’ls fa responsables de la majoria dels delictes.
- Tot lo anterior fa que tinguin moltes dificultats per aconseguir el nombre de la Seguretat Social. A més, també els costa aconseguir ajuts pels menjadors i l’escolarització dels seus fills.
- L’allotjament es un altre dels problemes amb els que es troben, com el de trobar un treball per poder pagar-se els estudis.
Finalment, l’Elvis no es va poder connectar en directe, però va enviar un vídeo amb la seva opinió envers els reptes que tenen per mirar de revertir totes a questes idees negatives. Partint de que, en general, la gent té un gran desconeixement de l’Àfrica (Àfrica, la gran desconeguda, diu ell) es lamentava de que les informacions públiques es preocupen d’Europa, Amèrica i Àsia. Només tracten d’Àfrica quan hi ha notícies de caire negatiu. Rarament surten coses bones. Creu que s’haurien de preocupar més per informar més sovint dels assumptes de l’Àfrica.
Quant els reptes que els immigrants tenen per superar la idea que de ells té la societat diu que han de ser exemplars en el seu comportament, han de buscar models de positius i han de parlar d’ells per donar-se a conèixer. A més d’agrair la presència als participants en la tertúlia va deixar la idea de ser perseverants per sobreviure en aquest ambient per tal d’assolir les fites que s’han proposat.
En el torn obert de paraules se’ls hi va agrair a tots tres les seves aportacions, i van valorar molt positivament com s’havien sentit acollits/des per la comunitat cristiana, i com el fet de ser cristians els ha ajudat a veure les coses de forma més positiva i a reflexionar i aguantar les mirades, de vegades, crítiques d’una altra manera.
Com a comiat la Gemma Naranjo ens va avançar que la propera tertúlia serà el dia 24 de febrer. El tema La nostra renovació pastoral: una experiència de sinodalitat.
US HI ESPEREM
- TEXT: MAC (Miguel Angel Clavería)
- IMATGES: GSA (Guillem Saez)